Om met je nieuwe website te scoren in de zoekmachines moet je wel geduld hebben en consistent blijven. Nu de laatste jaren online marketing steeds bekender is geworden en je er ”gemakkelijker” een business mee kan op bouwen dan 5-10 jaar geleden is de concurrent online ook zwaar gestegen.
Tegenwoordig is het hebben van een website onmisbaar, je kan voor 100 euro al een website online hebben staan en met de voor afgemaakte templates die je kan kopen bij themeforest ook nog eens binnen een paar uur.
Scoren in zoekmachines is een ander verhaal. Dit noemen we SEO. Nieuwe websites scoren niet snel heel hoog en het duurt ook vaak een aantal maanden tot je een beetje leuk scoort. Ik zou je niet aanraden om vals te spelen maar je kan het allemaal wel iets versnellen door een paar dingen aan te passen.
1. Gebruik de juiste zoekwoorden
Je heb short tail zoekwoorden, zijn meestal de zoekwoorden met veel zoekvolume en vaak ook wat meer koop gericht. Denk aan schoenen kopen, auto repareren of fiets laten maken. Short tail zoekwoorden bestaan uit 1-3 zoekwoorden.
We hebben ook long tail zoekwoorden dit zijn de zoekwoorden waar minder op wordt gezocht maar wel gerichter zijn. Dit zijn tevens ook de zoekwoorden waar je makkelijker op kunt scoren. Dit zijn zoekwoorden zoals, rode auto kopen uit 1998, bruine schoenen met klittenband of gouden horloge van het merk … Dit zijn maar even een paar voorbeelden maar long tail zoekwoorden zijn vaak van 3 zoekwoorden of meer.
Nu dit duidelijk is, is het zaak om die zoekwoorden te vinden en dan bedoel ik voornamelijk de long tail zoekwoorden. In SEO draait het niet alleen om het aantal bezoekers maar ook om het juiste zoekwoord dat voor jou website haalbaar is en wat te maken heeft met jou diensten.
We kunnen zoekwoorden research doen op verschillende manieren. Ik ga er even 2 met je doornemen, de een wat uitgebreider dan de ander maar beide leveren goede resultaten op.
Google suggest
Als je een zoekwoord hebt in getypt en naar beneden scrollt krijg je altijd soort gelijke zoek opdrachten. Hier kan je op door klikken en het juiste zoekwoord uitkiezen. Het is een snelle manier om een goed keywoord te vinden.
Google Adwords
Maak een account aan bij Google Adwords en je kan gratis gebruik maken van hun zoekwoord planner. Je krijgt een overzicht over hoeveel maandelijkse searches het zoekwoord heeft en wat de concurrentie er van is. Aan de hand daarvan kan je dus de juiste zoekwoorden kiezen waar je snel en gemakkelijk op kunt scoren.
Begin je echt net met je website en krijg je nul visit. Ga dan alleen voor de long tail zoekwoorden met en zoek volume van 10-100 of 100-1000. Alles daar boven wordt al lastig omdat die vaak al bezet zijn door de grotere websites.
Als je in je Adwords dashboard zit dan kan je bovenin klikken op Tools-> zoekwoord planner. Typ vervolgens je zoekwoord in en je krijgt een behoorlijke waslijst. Wil je dieper in gaan op de zoekwoorden kan je ook combinaties invoeren en de beste eruit pikken.
Een andere goede tool voor zoekwoorden is Semrush.
On-page Optimalisatie
Veel websites slaan hier de plank mis. Het werkt niet meer zoals eerst in SEO dat hoe vaker je het keyword laat terug komen des te hoger je rankt. Nee zo werkt het helaas niet meer. Wel kan je je zoekwoorden tactische plaatsen zodat het er verzorgt uit ziet voor Google.
Er zijn een aantal plekken waar je je zoekwoorden kan plaatsen dat je ranking zal beinvloeden, dit noemen we on-page optimalisatie. Je kan zo je pagina of artikel optimaliseren voor Google en je bezoeker. Ook het linken van pagina naar pagina zal goed werken voor je ranking in de zoekmachines.
On-page optimalisatie is niet moeilijk maar je moet wel weten wat je doet want als je te veel optimaliseert dan kan het er ook voor zorgen dat je juist daalt in je rankings. Wil je je eigen pagina optimaliseren dan heb ik hier een SEO-Checklist voor je klaar staan die je zo kan gebruiken.
Tips voor on-page optimalisatie:
Werk aan je website snelheid. Niet iedereen houdt van wachten en dat weten de zoekmachines ook. Het is bewezen dat een langzaam ladende website en minder goed scoort in de zoekmachines en het je ook sales kan kosten. Optimaliseer je afbeeldingen, zoek naar de juiste cache plugin en zorg voor een goed snelle hosting.
- Plaats je zoekwoorden (en synoniemen) op de juiste plaatsen zoals; De titel, in je headers, URL, meta description en in je normale text. Plaats ze alleen als het natuurlijk klinkt. Ga geen titels of zinnen forceren puur om je keyword er in te zetten.
- Zoekwoorden in je afbeeldingen. Je afbeelding heeft een bestandsnaam en ook een alt-text. Deze kan je beide gebruiken om je zoekwoord naar voren te laten komen.
- Intern linken van pagina naar pagina werkt ook heel goed. Houdt het wel relevant en gebruik het als het echt nodig is.
- Outbound linking. Dit is een link plaatsen naar relevante websites waarvan jij bijvoorbeeld je informatie vandaan hebt of waarvan jij weet dat het artikel veel informatie oplevert.
- De laatste, wat voor zowel voor Google telt maar al helemaal voor je bezoeker is responsive webdesign.
Kwaliteit boven kwantiteit
Er wordt gezegd, en wij zijn het er ook mee eens, dat als je content kwalitatief goed genoeg is het vanzelf wel gaat ranken. Heeft de bezoeker echt wat aan de informatie die levert dan zal dat vanzelf worden gedeeld door de mensen en zal er vast een ander linken naar je website.
Zie het optimaliseren van je pagina meer als een hulp middel om hoger te scoren en je kwaliteit content als het ‘product’. Voor net beginnende websites is het lastig om, ook al als je kwaliteit content produceert, hoog te scoren.
Wat wij dede om toch wat lezers te krijgen was wekelijks 10,- euro stoppen in onze Facebook ads campagne. Het levert misschien niet gelijk een sale op, maar misschien een lead voor je e-Book en anders wel naamsbekendheid. Je kan al beginnen met een paar euro per week, iedereen zo zijn eigen budget.
Ook heeft het aantal woorden in je artikel veel invloed op je ranking. Een artikel over 1 onderwerp met veel diepgang scoort ook vaak beter omdat het vak beter wordt uitgelegd. Zoals Tony Loorbach van de imu altijd zegt: wordt geen internet pannenkoek.
Gast bloggen
Een manier voor startups om snel hoog te ranken is gast bloggen. Je schrijft een artikel op een website die ook in jouw niche zit met een backlink naar je eigen website. Dit is een manier die vaak wordt gebruikt door startups maar ook website eigenaren die al jaren bezig zijn.
1 keer per maand een stukje schrijven op een andere website met een backlink is ook gezond voor je backlink profiel. Voor iedereen die wel eens een artikel schrijft weet dat een goed blog stuk veel tijd kost. Zoek daarom wel een website uit waar al verkeer op komt zodat je er gelijk van kan profiteren.
Consistency
Het is belangerijk om als startup consistent te zijn met je content. Maak een gewoonte om elke dag 20-40 minuten te schrijven puur zodat je aan het einde van de week een leuk artikel hebt. SEO is niet iets wat in een nacht gebeurd. Zoekmachine optimalisatie is iets wat gebeurd met de maanden.
De gene die het geduld kunnen bewaren zijn de gene de uit eindelijk hoger komen te staan in de zoek machines en met optimalisatie kan je dus nog sneller ranken.