SEO (Search engine optimisation) is een long term project, je website optimaliseren doe je niet zomaar. Je domein moet sterker worden, je website moet gebruiksvriendelijk zijn zowel zoekmachine als bezoeker en er moet ook waardevolle content geleverd worden.
Dit zijn wel de basis ingredienten voor een website die hoog wilt scoren in een van de zoekmachines. Tuurlijk zijn er talloze factoren en dan praten we over meer dan 50 verschillende factoren die invloed hebben op je ranking.
Je kan het zien als een samenhang van… Hoe beter alles werkt, hoe meer de bezoeker aan je website heeft, hoe beter jouw rankings zullen zijn.
Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen om jouw website beter te laten ranken in Google.
Als je niet veel aandacht besteed aan het optimaliseren van jouw pagina’s of posts dan is dit artikel zeker voor jou geschikt

1. Yoast SEO
Voor ons en denk ik wel de meeste zal Yoast de plugin zijn die je meest zal helpen bij SEO. Al jarenlang is het de Nr. 1 plugin voor WordPress om je SEO te verbeteren.
Het wordt gebruikt door ongeveer 7 miljoen gebruikers over de hele wereld. Yoast SEO is het totaal pakket om je website te verbeteren.
En de gratis versie bevat al super veel voordelen die zeker invloed zullen hebben op je rankings in de zoekmachines.
Je krijgt een uitgebreide on-page analyse van de pagina die je wilt optimaliseren met tips en wat je precies moet wijzigen. Sinds een tijd analyseert het zelfs de manier hoe je je pagina’s schrijft, of je texten gemakkelijk te lezen zijn en of je gebruikmaakt van ‘transition words‘.
Wij begrijpen in ieder geval waarom deze plugin zo populair is bij de WordPress gebruikers.
Daarnaast heeft het ook een betaalde versie die met nog meer functies komt om je website te verbeteren in Google.
Je kan de plugin hier downloaden.

2. All in one SEO Pack
De plugin is erg vergelijkbaar met Yoast en heeft ook veel soort gelijke functies en voordelen. We gaan hieronder de verschillen doornemen en kijken welke van de 2 er beter uit de reviews komen.
Wel zeg ik er bij dat je beter 1 van de 2 plugins kan gebruiken om je website te optimaliseren voor SEO.
Beide plugins hebben dezelfde functie maar een andere werking waardoor het resultaat kan verschillen bij beide.
Kies een van de 2 plugins om misverstanden te voorkomen tussen beide plugins
Niet dat De een slecht is dan de ander maar het werkt gewoon anders. Wel komt uit de reviews en onze gebruikerservaring Yoast wel als winnaar uit de bus.
Maar ook All in one SEO Pack heeft zo zijn voordelen:
- Uitgebreide support voor je webshop
- SEO functie voor video marketing
- Social Media Integraties
En het is uiteraard makkelijk in gebruik. De plugin komt in 2 versies. De gratis en betaalde versie.
De gratis versie is zo te downloaden vanuit je WordPress dashboard en zou je de premium plugin een keer willen proberen dan kan je daar hier meer informatie over vinden.

3. Google Keyword Planner
Er zijn vele andere alternatieve voor de Google Keyword planner maar niet iedereen heeft de software ervoor en de keyword planner van Google is gratis en geeft de juiste informatie.
Heb je al een Google account dan kan je zo inloggen.. Heb je dit nog niet dan kan je hier lezen hoe je een google account moet aanmaken en je website moet aanmelden.
Heb je al een account dan kan je gerust verder lezen.
Eenmaal aangemeld en in het dashboard van je Google adwords zie je rechtboven in tools staan. Als je daar op klikt en dan vervolgens op zoekwoordplanner (of keyword planner in het engels) dan krijg je dit:

Vervolgens klik je op nieuwe zoekwoorden vinden en je kan beginnen met het zoeken naar zoekwoorden binnen in jouw branche.
Vanuit hier is het eigelijk het volgen van de stappen en toepassen in je website.

4. Semrush
Dit is een software waarbij je eigelijk alles kan meten en verbeteren qua SEO. Semrush is dan ook een van de bekendste en misschien zelfs wel de beste in zijn branche.
Er zijn meerdere plannen, een gratis en betaalde versie startend vanaf 97,- per maand. Vrij prijzig maar je krijgt er best wat voor terug.
Begin je net met je website dan zou ik het aanraden om eerst wat artikelen te schrijven, domein autoriteit op te bouwen en actiever worden op social media.
Heb je al een tijdje je website en kan je ook gaan concurreren op zoekwoorden dan wordt Semrush echt heel interessant.
- Je kan er zoekwoorden research doen
- Kijken waar jouw concurrent op scoort
- Je backlinks controleren
- Inzicht in waarop je nu al scoort
- Hoe sterk jouw domein is
- En nog veel meer….
In eerste instantie als je het dashboard ziet denkje.. Okee….. Iets te veel opties en klik mogelijkheden. Maar eenmaal een beetje verdiept heeft het echt super functionaliteiten.
Hier onder een foto van het dashboard van Sem rush

Je kan je gratis aanmelden in gebruik maken van de functionaliteiten maar niet alles helaas. Wil je een gratis account maken dan kan dat gewoon via de homepage van semrush.

5. Gerelateerde zoekopdrachten
Dit is de snelste en een van de makkelijkste manieren om veel gezochte zoekwoorden te vinden. Onderaan de zoekpagina staan eigenlijk de antwoorden al voor je klaar.
Het nadeel is wel dat je niet kan zien hoe vaak ze worden gezocht en of de concurrentie hoog of laag is.
In ieder geval de antwoorden staan voor je klaar.
Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt gehad. Een artikel dat hier goed op aansluit is het optimaliseren van je pagina’s.